Maikel en Emmelotte 

Maikel (40) en Emmelotte (33) ontmoetten elkaar vier jaar geleden online. Het was liefde op het eerste gezicht en een jaar later waren ze verloofd. Een bruiloft, twee kinderen en een hond volgden. Het stel wilde graag dat het geloof een rol zou spelen in het leven van hun kinderen. Daarom gingen ze samen op zoek naar een kerk. Een tijdje geleden volgden ze een Premarriage Course. Lees hier wat ze ervan vonden. 

Maikel vertelt: “Ik geloof persoonlijk niet in de letterlijke tekst van de Bijbel. Wél geloof ik in de lessen die uit de Bijbel kunnen worden getrokken en gun ik mijn dochter het geloof. Voor mij persoonlijk is de kerk vooral een plek van reflectie en gemeenschappelijke waarden.” 

Emmelotte en Maikel vonden een kerk en de dominee nodigt hen uit om mee te doen met de Premarriage Course. Het leek hen meteen een heel leuk idee. “Ik ben eerder getrouwd geweest en heb daarin geleerd dat het niet vanzelfsprekend is dat een relatie goed blijft. We zijn actief bezig met hoe onze relatie functioneert”, vertelt Maikel. 

Emmelotte: “De avonden waren online, via Zoom. We maakten er echt een date-night van, met een lekker drankje en een kaasje erbij. Dat het online was, was voor ons helemaal niet vervelend! Maikel en ik bespreken eigenlijk alles, toch hebben we veel nieuwe dingen geleerd. Vooral de eerste twee avonden over communicatie en conflict vonden we heel nuttig. En inzicht in elkaars liefdestalen: Maikel maak ik blij met de kleine dingen die ik in huis en voor anderen regel, en hij maakt mij juist blij met een knuffel.” 

De Premarriage Course heeft niet alleen impact op de relatie tussen Maikel en Emmelotte, er zijn ook dingen waar het hele gezin de vruchten van plukt. “Tijdens een van de bijeenkomsten ging het over verschillende communicatiestijlen die je in een opvoeding meekrijgt van je familie. Dat zorgde ervoor dat wij zelf gingen nadenken wat wij willen voor ons gezin. Waar in mijn familie soms om ruzies en conflicten heen werd gedraaid, is Maikels familie heel direct. Dat directe willen we ook graag in ons eigen gezin”, zegt Emmelotte. 

Ook hun houding ten opzichte van relatietherapie- en ondersteuning is veranderd. Maikel vertelt: “Er zat voor mij al weinig stigma op, en dat is voor ons allebei nog minder geworden. Het was ook nog eens veel leuker dan gedacht. We zouden eigenlijk andere mensen de Premarriage Course cadeau willen geven!” “Ja, we hebben zelfs onze (onbeschreven) werkboekjes al een paar keer uitgeleend!” vult Emmelotte aan. 

Hoewel het stel nog verkent welke betekenis het geloof in hun leven gaat krijgen, volgen ze al wel een christelijke cursus bij een kerk. “Het christelijke zit er wel in, maar heel ontspannen. De opzet en de video’s vonden we heel goed en de stellen die geïnterviewd worden zijn ook superleuk.” 

Maikel: “De kerk laat zich hiermee van zijn beste kant zien. Wat mij betreft is de kerk een verbindende en vormende factor in een gemeenschap en deze cursus is daarvan een mooie uiting. Een kerk van liefde. Dit is het gezicht van de kerk dat mij aanspreekt.” 

 

Terug naar de verhalenpagina

Wil je vaker verhalen horen zoals het verhaal van Maikel en Emmelotte?

Schrijf je in voor ons magazine