Alpha Nederland

Jaar­­­verslag
2021

 

Open jaarverslag    

 

Voorwoord

 

 

 

 

 

 

Alpha Nederland bestaat 25 jaar! Vol verwondering kijken we terug. Deze mijlpaal is namelijk alleen tot stand gekomen dankzij de inzet van vele vrijwilligers, cursusleiders, bidders en donateurs. Bedankt voor jouw bijdrage! 

Ik moet bijvoorbeeld denken aan al die mensen die uren in de keuken hebben gestaan om te koken voor Alpha, donateurs die ons werk al vanaf het prilste begin steunen of stellen die al jarenlang een Marriage Course geven. We zijn alle vrijwilligers, cursusleiders, deelnemers, droomdragers en vrienden van Alpha Nederland enorm dankbaar voor hun trouwe steun, inzet en enthousiasme in de afgelopen jaren. Bovenal danken we God voor zijn zegen en leiding door alles heen. 

Al 25 jaar helpen wij kerken met hun missie door het aanbieden van cursussen zoals Alpha, de Marriage Courses en de Parenting Courses. We zijn verwonderd over de impact die dat heeft. Maar liefst 92% van de Alpha-deelnemers ervaart een positieve invloed van Alpha op hun leven en geloof. 

25 jaar Alpha en we zijn nog maar net begonnen. Op naar de 40! Ruim 325.000 mensen hebben we tot nu toe het evangelie mogen brengen via Alpha. ‘In 2036 hebben één miljoen mensen in Nederland het evangelie van Jezus Christus gehoord via Alpha.’ Dát is de droom van Alpha Nederland. In dit jaarverslag lees je hoe we samen met jou steeds verder op weg zijn om deze droom uit te laten komen.  

In dit jaarverslag geven we je naast een financieel overzicht ook een beeld van wat we hebben gedaan in 2021 en kun je een kijkje nemen in de interne keuken van Alpha Nederland. 

Veel leesplezier! 

Arnoud Drop 
Directeur Alpha Nederland 

“Er is bij mij een vuur aangewakkerd dat nooit meer is weggegaan.”

Lees hier het verhaal van Dick en Elfriede

2021 in vogelvlucht

Cursussen in 2021

 

 Er werd 178 keer Alpha Online gegeven met in totaal 1904 deelnemers.

 

Aantal deelnemers 2021

Aantal deelnemers Alpha in alle contexten

Aantal deelnemers (Pre)Marriage Courses

Aantal downloads podcast De Kansen voor de Kerk

Aflevering 1: De Lunch  
Met collega’s Joost, Frank en Hendrina 

Aflevering 2: Het Begin  
Met oud-directeuren Jan Bakker en Jan Maarten Goedhart 

Aflevering 3: De gastvrije kerk 
Met Niels de Jong 

Aflevering 4: De Heilige Geest 
Met Arjen ten Brinke 

Aflevering 5: De Bisschop 
Met Bisschop Jan Liesen 

Totaal: 29.334 

Alpha Nederland Training & Inspiratie

Nog meer 2021 

Op 15 mei

bestond Alpha Nederland 25 jaar!

25 nieuwe Alpha’s

zijn gestart in samenwerking met Intercultural Church Plants (ICP)

650.000 mensen

werden bereikt met de Alpha Online campagne

400 tieners en 95 gespreksleiders

deden mee aan de grootste Alpha Youth ooit

7.400 mensen

schreven zich in voor Bible in One Year

15 medewerkers

waren in dienst bij Alpha Nederland. Dit groeide eind 2021 naar 17

We bestonden afgelopen jaar 25 jaar!

Lees hier over de impact die we gemaakt hebben

In 2021 vierden we ons 25-jarig jubileum!

15 mei 2021 was het zover: toen bestond Alpha Nederland exact 25 jaar. Een fysiek verjaardagsfeest met veel mensen zat er vanwege de coronamaatregelen niet in. Op allerlei andere manieren hebben we gelukkig wel aandacht kunnen schenken aan deze mijlpaal.  

Lancering podcast

Ons jubileumjaar was de aanleiding om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: de start van een eigen podcast! In de podcast-serie ‘De Kansen voor De Kerk’ ging Arnoud Drop op zoek naar antwoorden bij verschillende kerkleiders en experts op het vlak van kerk en missie.  

Luister de podcast

Terugblikken met (oud-)directeuren  

In podcastaflevering twee ging Arnoud in gesprek met de oud-directeuren van Alpha Nederland: Jan Maarten Goedhart en Jan Bakker. Wat zijn hun mooiste herinneringen? Waarom was Alpha rond de eeuwwisseling zo relevant? Hoe stond de kerk er destijds voor en welke kansen uit het verleden kunnen we benutten in de toekomst? Beluister dit boeiende gesprek over verlangen en verwachten:

 

Verderop in dit jaarverslag lees je meer over de podcast ‘De Kansen voor De Kerk’. 

Jubileumeditie Alpha Life 

In december 2021 verscheen ons jaarlijkse magazine Alpha Life. Wie jarig is trakteert! Daarom werd het een extra dik jubileumnummer! Boordevol verhalen over de impact die Alpha al 25 jaar mag hebben in de levens van zoveel mensen in Nederland en daarbuiten. Deze mooie jubileumeditie is ook online te lezen:  

Alpha Life online lezen

Wil je Alpha Life voortaan ook op de deurmat ontvangen?

Meld je dan gratis aan

25 euro per maand actie

Ook wij werden verrast met ‘cadeaus’ in de vorm van giften. Via verschillende kanalen vroegen we mensen om een gift van 25 euro per maand te geven voor het 25jarig bestaan van Alpha Nederland. Ook hielden we een belactie richting onze bestaande donateurs met de suggestie om hun gift te verhogen naar 25 euro. 135 mensen gaven gehoor aan deze oproep. We zijn dankbaar voor de response. 

Geschiedenis
Zo begon Alpha in Nederland

Alpha heeft in Engeland, Nederland en wereldwijd sinds haar ontstaan een grote vlucht genomen.

25 jaar geleden begon Alpha in Nederland als een klein initiatief door een paar enthousiastelingen. Een handjevol kerken startte in 1996 met het geven van een Alpha. Beetje bij beetje kwamen mensen tot geloof. Lees meer over onze geschiedenis.

Lees meer over ons

1978 – 1996 

In de Anglicaanse kerk Holy Trinity Brompton (HTB) in Londen start vanaf 1978 een cursus over de basisprincipes van het christelijk geloof. Na de komst van Nicky Gumbel stijgen de bezoekersaantallen in deze kerk. In 1991 is de eerste Alpha-conferentie een feit. 

In 1992 wordt Jan-Maarten Goedhart evangelisatieouderling in de Nieuwe Kerk te Utrecht. Samen met de predikant van deze gemeente, Wim Bouw, bezoekt hij een Alpha-conferentie in Engeland. Ze komen enthousiast terug en gaan in hun eigen kerk van start met Alpha. De zendingsorganisatie IZB neemt Jan-Maarten in dienst om voor één dag in de week de materialen van Alpha te vertalen en in Nederland te introduceren. 

1996 – 2008 

Jan Bakker is nauw betrokken bij de oprichting van Alpha in Nederland in 1996. Hij neemt in 1998 het stokje van Jan-Maarten over. Daarnaast start in het najaar RK-Alpha, de cursus zoals die in de Rooms-Katholieke kerk gegeven wordt. In 2000 gaat in samenwerking met de EO de internetcursus ‘Waarom Jezus?’ van start. Het werk groeit enorm en in 2001 wordt Alpha Nederland een zelfstandige stichting. In 2002 gaat Alpha in de gevangenis van start. Ook neemt het werk onder studenten toe en gaat Alpha op de werkplek van start. En in 2004 wordt ook de Marriage Course geïntroduceerd. Omdat gebed een belangrijke plaats inneemt, wordt in 2005 de eerste gebedsconferentie gehouden. In 2006 bestaat Alpha tien jaar in Nederland.

2008 – 2020

Inmiddels worden er op circa 1.000 plaatsen in Nederland Alpha’s gegeven aan diverse doelgroepen (jongeren, volwassenen, managers, ondernemers, gevangenen, studenten, senioren, enz.). Alpha International ontwikkelt prachtig videomateriaal om Alpha-teams te ontzorgen (Alpha-leiders hoeven voortaan geen inleidingen meer te houden). De Alpha Film Series wordt ook in het Nederlands ondertiteld. Arnoud Drop wordt in 2014 directeur van Alpha Nederland. Jan Bakker maakt de overstap naar Alpha Europe.  

Het cursusaanbod neemt toe. In 2015 wordt de Prayer Course geïntroduceerd, een cursus waarin mensen hun gebedsleven kunnen verdiepen. In 2016 gaan de Parenting Course en Bible in One Year van start. De Parenting Course helpt ouders over belangrijke opvoedthema’s en vragen in gesprek te gaan. Met Bible in One Year gaan mensen de uitdaging aan om in één jaar de hele Bijbel te lezen. 

In 2016, als Alpha Nederland twintig jaar bestaat, ontstaat ook onze droom: ‘In 2036 hebben één miljoen mensen in Nederland het evangelie van Jezus Christus gehoord via Alpha.’ 

2020 – heden 

De coronacrisis breekt uit. Omdat de cursussen offline niet door kunnen gaan, maar er toch veel vragen leven over zingeving, ontstaat Alpha Online en Marriage Course Online. De cursussen blijken naast een oplossing om elkaar te blijven ontmoeten ook een totaal nieuwe doelgroep aan te spreken. Ruim vijfhonderd cursusleiders worden getraind om een Alpha Online of een Marriage en Premarriage Course Online te geven.  

Het aantal coachtrajecten met kerken waarbij wij hen helpen om de kwaliteit van Alpha’s te vergroten en een gastvrije, uitnodigende kerkcultuur te creëren stijgt. Onder de naam ‘De Kansen voor De Kerk’ verzorgt Alpha Nederland inspirerende podcasts en evenementen voor kerkleiders. 

1978 – 1996 

In de Anglicaanse kerk Holy Trinity Brompton (HTB) in Londen start vanaf 1978 een cursus over de basisprincipes van het christelijk geloof. Na de komst van Nicky Gumbel stijgen de bezoekersaantallen in deze kerk. In 1991 is de eerste Alpha-conferentie een feit. 

In 1992 wordt Jan-Maarten Goedhart evangelisatieouderling in de Nieuwe Kerk te Utrecht. Samen met de predikant van deze gemeente, Wim Bouw, bezoekt hij een Alpha-conferentie in Engeland. Ze komen enthousiast terug en gaan in hun eigen kerk van start met Alpha. De zendingsorganisatie IZB neemt Jan-Maarten in dienst om voor één dag in de week de materialen van Alpha te vertalen en in Nederland te introduceren. 

1996 – 2008 

Jan Bakker is nauw betrokken bij de oprichting van Alpha in Nederland in 1996. Hij neemt in 1998 het stokje van Jan-Maarten over. Daarnaast start in het najaar RK-Alpha, de cursus zoals die in de Rooms-Katholieke kerk gegeven wordt. In 2000 gaat in samenwerking met de EO de internetcursus ‘Waarom Jezus?’ van start. Het werk groeit enorm en in 2001 wordt Alpha Nederland een zelfstandige stichting. In 2002 gaat Alpha in de gevangenis van start. Ook neemt het werk onder studenten toe en gaat Alpha op de werkplek van start. En in 2004 wordt ook de Marriage Course geïntroduceerd. Omdat gebed een belangrijke plaats inneemt, wordt in 2005 de eerste gebedsconferentie gehouden. In 2006 bestaat Alpha tien jaar in Nederland.

2008 – 2020

Inmiddels worden er op circa 1.000 plaatsen in Nederland Alpha’s gegeven aan diverse doelgroepen (jongeren, volwassenen, managers, ondernemers, gevangenen, studenten, senioren, enz.). Alpha International ontwikkelt prachtig videomateriaal om Alpha-teams te ontzorgen (Alpha-leiders hoeven voortaan geen inleidingen meer te houden). De Alpha Film Series wordt ook in het Nederlands ondertiteld. Arnoud Drop wordt in 2014 directeur van Alpha Nederland. Jan Bakker maakt de overstap naar Alpha Europe.  

Het cursusaanbod neemt toe. In 2015 wordt de Prayer Course geïntroduceerd, een cursus waarin mensen hun gebedsleven kunnen verdiepen. In 2016 gaan de Parenting Course en Bible in One Year van start. De Parenting Course helpt ouders over belangrijke opvoedthema’s en vragen in gesprek te gaan. Met Bible in One Year gaan mensen de uitdaging aan om in één jaar de hele Bijbel te lezen. 

In 2016, als Alpha Nederland twintig jaar bestaat, ontstaat ook onze droom: ‘In 2036 hebben één miljoen mensen in Nederland het evangelie van Jezus Christus gehoord via Alpha.’ 

2020 – heden 

De coronacrisis breekt uit. Omdat de cursussen offline niet door kunnen gaan, maar er toch veel vragen leven over zingeving, ontstaat Alpha Online en Marriage Course Online. De cursussen blijken naast een oplossing om elkaar te blijven ontmoeten ook een totaal nieuwe doelgroep aan te spreken. Ruim vijfhonderd cursusleiders worden getraind om een Alpha Online of een Marriage en Premarriage Course Online te geven.  

Het aantal coachtrajecten met kerken waarbij wij hen helpen om de kwaliteit van Alpha’s te vergroten en een gastvrije, uitnodigende kerkcultuur te creëren stijgt. Onder de naam ‘De Kansen voor De Kerk’ verzorgt Alpha Nederland inspirerende podcasts en evenementen voor kerkleiders. 

Wil je weten welke verhalen afgelopen jaar zijn ontstaan?  

Lees dan snel verder!

‘Alpha is de ultieme kraamkamer voor missionaire kerkplantingen’

Lees het verhaal van Theo Visser

‘Dit is het gezicht van de kerk dat mij aanspreekt’ 

Lees het verhaal van Maikel en Emmelotte 

‘Ik kon het niet geloven: mensen gingen in de rij staan voor een cursus over het christelijk geloof!’

Lees het hele interview met oud-directeuren Jan-Maarten Goedhart en Jan Bakker

‘Als ik bid, is het net alsof ik met een vriend klets’ 

Lees het verhaal van Suzanne

Het is een eer en telkens weer verrassend om Gods liefde door te mogen geven’ 

Lees het verhaal van Natascha

 

Dit is Alpha Nederland 

Alpha Nederland is een dynamische en groeiende organisatie die zich met hart en ziel inzet voor de evangelisatie van Nederland, de vernieuwing van de kerk en de verandering van de samenleving. Met veel passie zetten we ons in om samen met de kerken van Nederland te vertellen over het evangelie van Jezus.

Onze missie

Het is onze missie om de kerk te dienen en toe te rusten in haar opdracht om mensen te helpen Jezus te leren kennen en een relatie met Hem te ontwikkelen. Dit is onze bestaansreden en de motivatie en drijfveer bij alles wat we doen.

Onze thema’s

Wij willen de kerk helpen om te groeien en bloeien, zodat zij de samenleving tot bloei kan brengen. Als sparringpartner inspireren we kerkleiders om kansen te benutten. Dit zijn de thema’s waar wij gepassioneerd over zijn:

 • Prioriteit bij missie
 • Gastvrijheid
 • Gebed
 • Het ervaren van de kracht van de Heilige Geest
 • Leiderschapsontwikkeling

Naast de eigen expertise laten we altijd voorbeelden zien uit ons brede netwerk van wat er al gaande is in de kerken.

Onze droom

‘In 2036 hebben één miljoen mensen in Nederland het evangelie van Jezus Christus gehoord via Alpha.’ Dát is de droom van Alpha Nederland. Deze droom komt voort uit een Bijbelgedeelte uit Ezechiël 47:1-12. We geloven dat het ‘levende water’ – dat is het evangelie van Jezus Christus – steeds meer gaat stromen in ons land en dat dit ons land tot leven mag brengen. 

Onze waarden

 • Alles wat we doen, is voor de kerk, met de kerk en door de kerk.
 • We zijn gepassioneerd over eenheid
 • We kiezen voor kwaliteit
 • We werken vanuit een houding van vrijgevigheid

Alpha Nederland is gevestigd in Driebergen. Alle activiteiten die Alpha Nederland doet om haar missie te volbrengen, worden bekostigd op basis van giften. 

Naar onze website

Onder de noemer De Kansen voor de Kerk lanceerden we in 2021 een podcast en organiseerden we drie inspiratie-events voor kerkleiders. 

Lees meer

De Kansen voor
De Kerk

Sparringpartner
voor kerk
leiders
 

De Kansen voor de Kerk; deze term kwam regelmatig voorbij in 2021. Alles wat we bij Alpha Nederland doen, is voor de kerk, met de kerk en door de kerk. Samen met kerkleiders denken we na over essentiële vragen, zoals ‘Kerk-zijn na corona, hoe ziet dat eruit?’, ‘Hoe doe je dat missionair gemeente-zijn voor zoekende mensen?’ en ‘Hoe kan mijn lokale kerk de samenleving tot bloei brengen?’. Hierin zien we altijd kansen! We inspireren kerkleiders graag om deze kansen te benutten. Onder de noemer De Kansen voor de Kerk lanceerden we in 2021 daarom een podcast en organiseerden we drie inspiratie-events voor kerkleiders. 

“Vanavond heb ik gezien dat ik ook anders kan kijken naar de uitdagingen voor de kerk. Gaaf om geïnspireerd te worden de mogelijkheden te benutten.” 

Deelnemer event De Kansen voor de Kerk 

Online inspiratie-events

‘De Kansen voor de Kerk’ met Nicky Gumbel
Donderdagavond 11 maart mochten we Alpha-pionier Nicky Gumbel ‘in Nederland’ verwelkomen tijdens het eerste online event. In een Zoom-call met wel 800 deelnemers deelde Nicky over zijn visie voor de kerk in coronatijd en daarna. Afsluitend nam Nicky de tijd om samen met de deelnemers te bidden voor het land en onze kerken. Heb je de avond gemist? Je kunt de video-opname van de avond terugkijken:

Bekijk video

‘Eerste stap naar een bloeiende kerk’ met Miles Toulmin
‘Hoe kunnen we – voor het eerst of opnieuw – een bloeiende kerk zijn?’ was het thema van het inspiratie-event op 10 juni. Joost Klok, relatiemanager van Alpha, ging hierover in gesprek met Miles Toulmin, uitvoerend directeur van Alpha Azië-Pacific en stichter van een snelgroeiende kerk: de Holy Trinity Bukit Bintang (Kuala Lumpur in Maleisië). Vervolgens deelden Lydia Kansen (predikante PKN Nieuwe Kerk Utrecht), Diaken Iwan Osseweijer (Parochie Willibrordus Bollenstreek) en André Karst (kerkleider Baptistengemeente De Ark te Assen) hun ervaringen vanuit de praktijk. Na afloop kregen de deelnemers een hand-out waarmee ze zelf aan de slag konden gaan om de kansen voor hun lokale kerk verder uit te werken. Welke dingen ga je als kerk niet meer doen, welke ga je veranderen en welke geef je meer prioriteit?

 

“Welke visie spreekt meer aan? De vraag ‘Hoe krijg ik m’n mensen weer in de kerkbanken?’ of de vraag ‘Hoe help ik mensen vooruit op de plek waar ze zijn?”
Miles Toulmin, kerkleider in Kuala Lumpur

 

 


‘20’ers en 30’ers: de nieuwe leiders van de kerk’
Donderdagochtend 11 november organiseerden we opnieuw ‘De Kansen voor de Kerk’ voor kerkleiders. ‘20’ers en 30’ers: de nieuwe leiders van de kerk’ was het thema van deze online bijeenkomst. Tijdens deze inspirerende ochtend deelden kerkleiders en 20’ers en 30’ers behulpzame inzichten en ervaringen hoe je deze generatie kunt betrekken en behouden. Mooi dat we de deelnemers konden helpen om de kansen te vertalen naar hun context en kerk!

“Wie Jezus is, geeft zoveel houvast in het leven, zoveel richting. Dit verhaal wil ik graag met mensen delen. Dat kan in een kerkdienst. En ik betrek er dan graag jongere mensen bij. Maar dat kan ook op andere manieren. In deze tijd werk ik met online cursussen en Zoom-sessies. Ik heb nog nooit meegemaakt dat zo veel mensen zichzelf aangemeld hebben voor bijvoorbeeld een Alpha Online. Ik ben blij met de kerk zoals die is, maar ik ben ook blij met de kerk die durft te veranderen en jongere generaties vraagt om op te staan.”

Taco Koster, ambulant missionair predikant PKN

Podcast  

Hoe kan de kerk op een relevante manier haar missie vorm geven? Om een antwoord op deze vraag te geven lanceerden we begin oktober een eigen podcast: ‘De Kansen voor De Kerk’. Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, gaat in deze podcastserie op zoek naar antwoorden bij verschillende kerkleiders en experts op het vlak van kerk en missie.

Onder andere Niels de Jong (pionier van Noorderlicht), Arjen ten Brinke (voorganger van Mozaiek033) en Jan Liesen (Bisschop van Breda) komen aan het woord in de podcast. Welke rol heeft de Heilige Geest in deze kerk die wekelijks duizenden mensen bereikt? Wat voor impact heeft het als we vaker ‘Kom Heilige Geest’ bidden? En wat is er nodig om als missionaire kerk te groeien in omvang en diepgang? Deze boeiende vragen kwamen allemaal voorbij in de podcast.

Inmiddels zijn de eerste vijf afleveringen van de podcast De Kansen voor de Kerk al ruim 34.000 keer beluisterd! Wat gaaf dat we zoveel mensen kunnen inspireren om de kansen voor de kerk te pakken. Heb je een podcast-aflevering gemist? Geen probleem. Beluister ze nog eens terug via je favoriete podcast platform of via dekansenvoordekerk.nl.

“Ik droom van een kerk als een beweging. Licht, met weinig interne organisatie, die bloeit en groeit naar buiten toe. We zetten slechts een fractie van de potentie van het lichaam van Christus in. Elke persoon kan een nieuwe persoon bij Jezus brengen en elke leider kan een nieuwe leider voortbrengen. Alpha is de ultieme kraamkamer voor missionaire kerkplantingen.”

Theo Visser, netwerkleider Intercultural Church Plants Europe

Ga naar interview

Weten wat we dit jaar voor Alpha hebben gedaan?

Lees dan snel verder!

Alpha

Alpha is een hulpmiddel voor de lokale kerk om samen met anderen over het christelijk geloof in gesprek te gaan. Alpha wordt in meer dan honderd landen en talen gegeven en is overal ter wereld hetzelfde. Wereldwijd hebben miljoenen mensen Alpha gevolgd.  

830 cursussen

zijn er gegeven in alle contexten

11.115 deelnemers

waren er totaal in 2021

Van cursus
naar cultuur 

Onze relatiemanagers zijn in 2021 druk geweest met het coachen van kerken en Alpha-teams. Met het coachtraject vergroten we de kwaliteit en de kwantiteit van de Alpha’s. We helpen kerken om een gastvrije en uitnodigende kerkcultuur te creëren, waar missie centraal staat en deelnemers zich na het volgen van een Alpha thuis voelen in de kerk. We noemen dit het proces ‘van cursus naar cultuur’.  

Er deden het afgelopen jaar dertig kerken mee aan een coachtraject. In Utrecht en Den Haag deden zelfs meerdere Alpha-teams mee aan een coachtraject waarbij ze, geheel in stijl van Alpha, de avond begonnen met een gezamenlijke maaltijd. Wat mooi om te zien dat een gezamenlijke focus op evangelisatie leidt tot meer eenheid van kerken in dezelfde plaats.  

Er zijn zo’n 700 kerken in Nederland die structureel een keer per jaar Alpha geven. Inmiddels kunnen we concluderen dat een coachtraject via Alpha Nederland bij de meeste kerken leidt tot een verdubbeling van het aantal cursussen en kwalitatief betere Alpha’s.  

Missionaire kerkplantingen

In samenwerking met Intercultural Church Plants (ICP) zijn er 25 nieuwe Alpha’s van start gegaan door heel Europa heen. Het uiteindelijke doel is om te komen tot interculturele kerkplantingen. Lees hier meer over in het interview met kerkplanter Theo Visser: “Alpha is de ultieme kraamkamer voor missionaire kerkplantingen”.

Lees het interview

 

Alpha Online
Campagne
 

In 2021 hebben we de Alpha Online Campagne gedraaid in januari en september. We hebben daarmee ruim 650.000 mensen bereikt met advertenties via Google, Facebook en Instagram. Deze advertenties zijn circa 2,2 miljoen keer gezien. Er waren ruim 79.000 unieke bezoekers op alpha-cursus.nl en is er bijna 16.000 keer een Alpha gevonden op de website van Alpha. De meest gezochte cursusplaatsen zijn Rotterdam, Utrecht en Amsterdam.

Stappenplannen

We willen altijd graag nieuwe kerken bereiken en uitnodigen om een Alpha te geven. We hebben daarom een starterspakket samengesteld en bieden op de website een stappenplan aan. In 2021 zijn er ruim 180 van deze stappenplannen aangevraagd. Geweldig dat zoveel nieuwe kerken geïnteresseerd zijn om een Alpha te gaan geven!

“Ik kon ook Alpha voor mijn familie geven.”
 Judith was gevraagd om Alpha te geven in haar kerk. Na het aanvragen van een stappenplan, kwam ze op de Alpha Nederland Training & Inspiratie. Door corona was Alpha in haar kerk uitgesteld, maar ze was enthousiast geworden over Alpha Online op de trainingsdag en kreeg het idee om Alpha Online te geven voor haar familie 

Lees het verhaal van Judith

 

Voorbereidingen campagne 2022 

In 2021 bereidden we de nieuwe campagne voor met het thema

Schuif Aan

Deze campagne loopt vanaf maart tot en met medio april 2022 en is onder andere groot in beeld tijdens de tv-uitzending van The Passion. We geloven en hopen dat miljoenen mensen, die onder andere bij The Passion geïnspireerd zullen worden door het paasverhaal, Alpha tegenkomen in hun zoektocht en straatbeeld.  

Ter voorbereiding op de campagne hebben we het platform

Eerste Hulp bij Uitnodigen

gelanceerd in december 2021 en deden we een campagnetour langs zeven fysieke plaatsen. Ook organiseerden we een campagneavond online. In totaal waren er ruim honderd mensen aanwezig bij de touravonden. 

Bekijk hier de Alpha Online-video die we in 2021 hebben gemaakt.

Bekijk ook wat we hebben gedaan voor Alpha in de katholieke kerk 

Lees verder

Alpha Katholiek

1.000 deelnemers

op de conferentie Missionaire Parochie

3 coachingstrajecten

in parochies 

Coaching
van priesters

Onze relatiemanager Frank Jansons heeft in 2021, in samenwerking met het Aartsbisdom, drie parochies kunnen helpen bij het coachen van hun priester in visie, leiderschap, gebedscultuur, het omgaan met verschillende generaties en het creëren van een gastvrije en uitnodigende cultuur in de parochies. Ook mochten we een priester coachen van Bisdom Groningen-Leeuwarden.  

We moeten in onze Kerk toe naar een fructocratie. Focus op wat het meest vrucht draagt. Daarmee bedoel ik de vruchten van de Heilige Geest.”

Fr. James Mallon 

Missionaire parochie

In oktober 2021 was de online kickoff van de conferentie De Missionaire Parochie met ruim duizend deelnemers. Deze fysieke conferentie vond plaats in maart 2022 in Breda, waarbij Alpha Nederland een mede-organiserende rol had. Aanwezig bij de online kick-off (en als hoofdspreker op de fysieke conferentie) was de Canadese priester James Mallon, auteur van het boek Als God Renoveert.

Bekijk het boek

Groeien in geloof en broederschap

In september 2021 startten voor het eerst meerdere Alpha Students Katholiek in de studentensteden Leiden, Nijmegen, Den Haag, Delft en Haarlem. Studenten en young professionals werden uitgenodigd om kennis te maken met het christelijk geloof. Hiervoor werd speciaal het Alpha Students Katholiek-netwerk opgericht, een nieuw initiatief van de Katholieke Charismatische Vernieuwing, Alpha Nederland, Katholieke Studenten Nijmegen en het Katholiek Alpha Centrum. 

“Groeien in geloof en broederschap, dat is mijn hoop en verwachting. Ik zie dat het verbindend werkt om over geloof te praten. Het geeft een andere lading om vrienden op spiritueel gebied te leren kennen. Dat gun ik iedereen.” 

Jakob Ruiter, lid van Katholieke Studenten Nijmegen (KSN)

Beluister hier de Kansen voor De Kerk-podcast met Bisschop Liesen over zijn weg naar het bisschopsambt en waarom hij hoopvol is over de Kerk in deze tijd.

 

 

Benieuwd naar wat er afgelopen jaar is gebeurd bij Alpha Youth? 

Lees dan snel verder!

Alpha Youth

Alpha  Youth  is gecreëerd voor de lokale kerk.  Het  biedt een plek waar jongeren terecht kunnen met hun vragen over het leven en geloof.  De cursus is overal ter wereld hetzelfde en wordt gegeven in bijna alle denominaties van de kerk. 

2.354 deelnemers

8.761 deelnemers

in overige Alpha’s

Alpha Youth-app

In 2021 zijn we gestart met de ontwikkeling van een Alpha Youth-app. Via de app hebben jeugdleiders toegang tot alle cursusmaterialen, kunnen zij de Alpha-bijeenkomsten plannen met hun teamleden en contact leggen met Alpha Nederland. We verwachten dat er door de app een betere continuïteit komt in de cursussen. De app is in het najaar van 2021 ontwikkeld en door een aantal Alpha-teams getest. In de loop van 2022 wordt de app gelanceerd. 

Alpha Youth Online 

Op 11 januari 2021 organiseerden we de Alpha Youth Online Experience. De avond was voor (potentiële) leiders die graag een Alpha Youth Online-avond mee wilden maken als voorbereiding op het zelf geven van een cursus.  

Regiobijeenkomsten

In juni was er een regiomeeting in Harderwijk: 25 (potentiële) Alpha Youth-leiders kwamen bij elkaar om samen te eten en workshops te volgen over Alpha Youth. In oktober was er een regiomeeting in Houten met tien deelnemers.  

Grootste Alpha Youth van Nederland  

Op 21 februari 2021 zijn we in samenwerking met EO BEAM met de grootste Alpha Youth ooit gestart. Ruim 400 tieners en 95 gespreksleiders deden mee. In 69 kleine groepjes, ingedeeld op regio en leeftijd, gingen jongeren samen het Alpha-avontuur aan. Een prachtig voorbeeld van de kansen die Alpha Online biedt. Wij vinden het geweldig om via samenwerkingen zoals deze de impact van Alpha te kunnen vergroten. 

 

Alongsiders

Het bijzondere project met EO BEAM vroeg uiteraard om een vervolg. Daarvoor zijn we gaan samenwerken met


Alongsiders

Bij Alongsiders kiezen jongeren een maatje uit hun omgeving (meestal geen christen) met wie ze gaan optrekken. Hierdoor leren ze discipelschap toe te passen in de praktijk. De Alongsiders-training startte met ongeveer vijftig jongeren. Na de training zijn ongeveer dertig jongeren Alongsider geworden. We zien uit naar wat God door hen heen gaat doen! 

In augustus vond er een fotoshoot plaats voor Alpha Youth in Harderwijk. 

#Durfteleiden 

We hebben ons materiaal van #Durfteleiden geüpdatet. Jonge leiders zijn de sleutel tot het bereiken van een nieuwe generatie jongeren.  #Durfteleiden laat jonge leiders in tien bijeenkomsten groeien in leiderschap en daagt hen uit om zelf de volgende Alpha Youth te leiden.  Tom volgde ons programma.

Op een avond scrolt Suzanne (19) door Instagram en bekijkt ze de stories. Ze ziet een story voorbijkomen van een jongen die Alpha Youth volgt en met een hele groep jongeren bij elkaar zit. Het ziet er zo gezellig uit dat Suzanne besluit om deze jongen een berichtje te sturen om te vragen wat dit precies is. “Hij vertelde hoe leuk en gezellig Alpha is en nodigde me uit om gezellig een avondje mee te komen.  Ik vond het spannend, maar ben toch gegaan…”

Lees het hele interview

Ook bij Alpha Students hebben we niet stil gezeten! 

Lees verder

Alpha Students

Alpha Students is dé plek voor studenten om na te denken over levensvragen, identiteit en richting in hun leven. 

Coachtraject

In 2021 liep er een coachtraject met Alpha-leiders van Navigators Utrecht en Navigators Rotterdam. We bespraken waar ze in kunnen groeien als community. Dit leverde onder andere een leuke uitnodigingsactie op van Navigators Utrecht. In september kwamen er ook coachingstrajecten in Groningen, Delft en Enschede.  

Alpha Students Katholiek ging van start.

Lees meer!

Ontmoetingen tussen studentenverenigingen

In juni ontmoetten 29 bestuursleden van christelijke studentenverenigingen elkaar online om verhalen te horen en te delen over missie en hierin toegerust te worden.  

Ambassadeurs

Er kwamen twee nieuwe ambassadeurs bij: in Amsterdam en Ede. Ambassadeurs zetten zich voor een lange termijn in voor continuïteit en groei van Alpha Students in hun stad.  

GoPro 2021

Dit jaar kon in oktober de GoPro fysiek plaatsvinden in Utrecht. Dit is een trainingsdag speciaal voor studenten die aan de slag willen gaan met het thema ‘missie’. Een van de sprekers was Gor Khatchikyan en er waren dertig deelnemers. GoPro 2021 was een samenwerking tussen Passionweeks, Veritas, Alpha Students en Ichthus Vlaanderen. 

Bekijk wat we hebben gedaan voor de (Pre) Marriage course in 2021.

Lees verder

Marriage Course en Premarriage Course

De Marriage Course bestaat uit zeven avonden waarin partners samen in gesprek gaan over belangrijke relatiethema’s en vragen. Met de Premarriage Course bereiden stellen zich in vijf avonden voor op een volgende stap in hun relatie. Sinds 2020 bieden we, naar kansen zoekend tijdens de coronapandemie, ook de Marriage en Premarriage Course Online aan. 

1.787 deelnemers

Bij de Marriage Course 

990 deelnemers

bij Premarriage Course

Marriage Course Experience 

Niet alleen kerken en kerkleden, maar ook kerkleiders hebben een pittige coronatijd achter de rug. Het huwelijk is een van de aspecten van het leven van een kerkleider dat al snel minder aandacht krijgt of onder druk kan komen te staan. Daarom gaven we 32 voorgangersechtparen de Marriage Course Experience (kerkleiderseditie) cadeau als bemoediging.   

Tijdens de twee Marriage Course-avonden, gehost door predikant Ron van der Spoel en zijn vrouw Annette, werd er onder andere gepraat over de uitdagingen waarmee een voorgangershuwelijk te maken krijgt en hoe je als kerkleider kunt investeren in je huwelijk. Sommige deelnemers waren zo enthousiast geworden over de Marriage Course dat ze direct zelf aan de slag gingen met het organiseren van een cursus in hun eigen gemeente.   

Whitepaper 
Gekoppeld aan de Experience publiceerden we de whitepaper ‘Getrouwd met de kerk(leider)’ waarin we tips geven aan kerkleiders voor hun relatie en hoe je relatiesupport in de gemeente vorm kunt geven. De whitepaper werd in 2021 zeventig keer gedownload.   

Bekijk de whitepaper

“Aanvankelijk vonden we het spannend om over relaties en de Marriage Course te spreken in samenkomsten waar ook alleengaanden zijn. Het bijzondere is dat velen van hen juist graag willen helpen bij het organiseren van de Marriage Course. We ontdekten dat vitale huwelijken op zoveel mensen een positieve impact hebben. De Marriage Course is laagdrempelig, werkt preventief, betuttelt niet en nodigt uit tot goede gesprekken”.

Harry en Esther Zijlstra | Pinkstergemeente Amsterdam

 

Vernieuwde trainingen

We hebben de handleiding voor de Marriage Course helemaal vernieuwd. Ook maakten we zeven nieuwe trainingsvideo’s, zodat we in de toekomst teams en Marriage Course-leiders ook digitaal kunnen trainen. In 2021 hebben we vijftien succesvolle trainingsmomenten gehad voor (potentiële) leiders, waarbij 150 mensen zijn getraind om met de cursus aan de slag te gaan.  

Inspiratie

In juni organiseerden we voor de ervaren cursusleiders van de (Pre)Marriage Courses een team Meet-Up en in november een gebeds- en inspiratieavond met Nicky en Sila Lee, voorgangersechtpaar bij de Holy Trinity Brombton-kerk in Londen waar Alpha is ontstaan, en bedenkers van de Marriage Course. In december hadden we een inloopavond voor vragen rondom de cursus tijdens lockdown. We hebben met deze evenementen zeventig cursusleiders bereikt en kunnen inspireren.  

“Een relatie is niet altijd een roze wolk en daar mogen we best eerlijk over zijn”.

Lees het verhaal van Gerrit Jan en Annewieke uit Assen.

Lees hun verhaal

 

Campagnes

De meeste Marriage Courses starten in januari en september. Om de teams zo goed mogelijk te ondersteunen, hielden we in die maanden de Tijd voor elkaar-campagne. Deze vond vooral online plaats, via Google en sociale media. Ook maakten we een radiospot die te horen was via WildFM en Groot Nieuws Radio. We bereikten meer dan 500.000 mensen! Op de campagnewebsite tijdvoorelkaar.nl kwamen 37.500 bezoekers en 7.000 mensen hebben de relatietest gedaan die we voor de campagne hebben ontwikkeld.

Doe de relatietest

 

 

Dit zijn date-cards. We hebben deze ontwikkeld voor de promotie van een themadienst of als cadeautje voor deelnemers. Het is een leuke manier om de waarden die we bespreken en communiceren in de Marriage Course laagdrempelig(er) te laten zien aan een groter publiek.

 

 

Maikel (40) en Emmelotte (33) ontmoetten elkaar vier jaar geleden online. Het was liefde op het eerste gezicht en een jaar later waren ze verloofd. Een bruiloft, twee kinderen en een hond volgden. Het stel wilde graag dat het geloof een rol zou spelen in het leven van hun kinderen. Daarom gingen ze samen op zoek naar een kerk. Een tijdje geleden volgden ze een Premarriage Course.

Lees het verhaal

 

Prayer Course, Bible in One Year
en
Parenting Course

 

 

 

 

 

Vernieuwde Prayer Course gelanceerd

Rond Hemelvaart 2021 brachten we iets moois uit: de vernieuwde Prayer Course! Met deze cursus maak je met behulp van video’s en gespreksvragen in acht weken tijd een reis door het Onze Vader. Met de Prayer Course verdiep je je gebedsleven, individueel en als groep.

Samen met 24-7 Prayer NL hebben we promotiemateriaal ontwikkeld en voor elke aflevering een gesprekshandleiding gemaakt. Ook de website prayercourse.nl hebben we volledig vernieuwd. Zo vind je er bijvoorbeeld een gereedschapskist met dertig gebedsgereedschappen: middelen die je helpen om dagelijks met gebed bezig te blijven.

In november organiseerden we een Prayer Course Proeverij voor mensen die benieuwd waren hoe de Prayer Course werkt. De deelnemers maakten tijdens deze proefavond als leider een Prayer Course bijeenkomst mee, kregen meer informatie over het geven van de cursus en er was ruimte voor vragen. Het event vond online plaats in samenwerking met 24-7 Prayer NL.

Bible in One Year

In één jaar de hele Bijbel door – van Genesis tot Openbaring. Dat kan met Bible in One Year. Het totaal aantal mensen dat in 2021 deze uitdaging aanging was circa 10.000. Zo’n 7.400 mensen werden dagelijks in hun mailbox geïnspireerd met een deel uit een Psalm of Spreuk, het Nieuwe Testament en het Oude Testament. Nicky Gumbel, oprichter van Alpha, gaf bij elk hoofdstuk een korte toelichting. Veel mensen lazen in groepsverband. Daarnaast waren er mensen die het leesplan volgden via

bijbeljaar.nl/gemist

Parenting Course

De Parenting Course is een reeks van vijf bijeenkomsten waarop ouders over belangrijke opvoedthema’s en vragen in gesprek gaan. Afgelopen jaar hebben we de Parenting Course niet actief gepromoot omdat het cursusmateriaal niet meer eigentijds is en we onze focus op onze andere cursussen hebben gelegd. Het is wel nog steeds mogelijk een Parenting Course te starten.

Via onze site blijven de materialen beschikbaar.

Bekijk de materialen

Dit was ook 2021

Quiz 

We hebben alle voorbereidingen getroffen voor de quiz ‘Welke cursus past bij jou en jouw kerk?’. De quiz is voor kerken die ons nog niet (goed) kennen. Via de quiz ontdekken mensen of de Prayer Course, Alpha of misschien wel de Marriage Course iets voor hen is. Kerken krijgen bovendien tips over hoe ze van start kunnen gaan met een cursus. We lanceren de quiz officieel in 2022. 

 

Training & Inspiratie Home Edition

Afgelopen jaar vonden de meeste van onze events online plaats, maar dat maakte ze niet minder mooi! Zo hielden we tweemaal een Alpha Nederland Training & Inspiratie: Home Edition. In januari werden er 255 mensen getraind en in september 288 mensen.  

Om in de stemming te komen, ontvingen de deelnemers vooraf een welkomstpakket met daarin onder andere theezakjes, chocolaatjes en een Alpha-mondkapje. Op vrijdagavond hielden we een toerustings- en gebedsmoment dat live werd gestreamd op YouTube. Op zaterdagochtend konden de deelnemers kiezen uit verschillende trainingen en workshops. Getraind en geïnspireerd konden zij vervolgens aan de slag met hun (online) cursussen. Wat was het gaaf om zoveel mensen uit allerlei kerken te ontmoeten en elkaar te inspireren voor het nieuwe seizoen. 

Seminar ‘Schud ons wakker’  

Hoe doe je dat eigenlijk: missionair gemeente of parochie zijn voor zoekende mensen? Voor de digitale Pinksterconferentie van Opwekking verzorgden we hierover een seminar met de prikkelende titel ‘Schud ons wakker’. Sommige christenen hebben weleens het gevoel dat hun kerk in slaap is gesukkeld. In dit seminar ontdekten zij welke kansen er liggen voor de lokale kerk.  

Het seminar werd verzorgd door Arnoud Drop (directeur) en Joost Klok (relatiemanager Alpha) en afgewisseld met inspirerende voorbeelden van Arjen ten Brinke (voorganger Mozaiek033), Nicky Gumbel (pionier achter Alpha), Martine Veling (Alpha-leider Gereformeerde kerk Zwolle) en Richard Santinge (voorganger Stadskerk Leeuwarden). 

Het seminar werd ook vertoond tijdens de digitale New Wine Zomerconferentie.

Leadership Conference 2021 

Jaarlijks organiseert Alpha International de Leadership Conference, een internationale leiderschapsconferentie in mei. Christelijke leiders uit de hele wereld komen dan samen in Londen voor de tweedaagse conferentie. In 2021 werd de leiderschapsconferentie online gehouden, op 4 en 5 mei. Dit maakte het voor christelijke leiders wereldwijd heel eenvoudig om aan te haken bij deze inspiratiebijeenkomst. Ook veel christenen uit Nederland maakten gebruik van deze unieke kans! Alpha Nederland beheerde de Nederlandstalige chatroom. 

Resultaten Merkmonitor 2021 

Begin 2021 hebben we een onderzoek gedaan naar de naamsbekendheid van (de cursussen van) Alpha Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd door Merkmonitor. Uit het onderzoeksrapport bleek dat Alpha meer bekend is, dan de organisatie achter de cursus. Bij de vraag ‘Noem een aantal missionaire organisaties’ werd Alpha Nederland spontaan nauwelijks genoemd. De geholpen naamsbekendheid was gelukkig een stuk hoger (28% van de christenen kent Alpha Nederland en 56% van de christelijke kerkgangers). Het imago is goed: meer dan 80% ziet Alpha als een betrouwbare, toegankelijke en positieve organisatie. 

Een paar leuke feitjes: één op de zeven Nederlanders zou zijn of haar kennis op het gebied van levensovertuiging of geloof wel willen ontwikkelen. Oud- deelnemers blijken vaak nog steeds enthousiast: ruim 25% zou Alpha wel aanbevelen bij anderen.  

Komende jaren willen we ons richten op het verder vergroten van de naamsbekendheid van Alpha Nederland. 

E-mailmarketingsoftware 

Eind 2021 zijn we veranderd van e-mailmarketingsoftware. Van Mailchimp zijn we overgestapt naar ActiveCampaign. Het nieuwe programma geeft ons extra mogelijkheden onze nieuwsbrieven nog beter af te stemmen op verschillende doelgroepen.  

Neem een kijkje in onze interne keuken!

Lees verder

Een kijkje in de interne keuken

 

Bestuur 
Alpha Nederland is een stichting met een directeur-bestuurder en een raad van toezicht.  

Directeur-bestuurder 
Dhr. A. (Arnoud) Drop, Amersfoort 

Raad van Toezicht 
Dhr. E.J.W. Hoekstra, Rotterdam (voorzitter) 
Dhr. G.J. de Groot, Amersfoort 
Dhr. A. van Dam, Leusden 
Mevr. G.T. van der Velde-Zijlstra, Amersfoort 

De leden van de Raad van Toezicht doen hun werk vrijwillig en zijn dus onbezoldigd. 

Medewerkers en arbeidsvoorwaarden 
In januari 2021 waren er, inclusief de directeur, 15 medewerkers (12,00 FTE) in dienst bij Alpha Nederland. Eind 2021 waren dit 17 medewerkers (14,44 FTE). Voor de medewerkers geldt de arbeidsvoorwaardenregeling voor de kerkelijke medewerkers van de Protestantse Kerk, waarbij de directeur is ingedeeld in schaal 12.

Bekijk de voorwaarden

 

 

Wie is wie? 
Als team van Alpha Nederland zetten we ons met veel passie in om samen met de kerken van Nederland te vertellen over evangelie van Jezus. Op onze medewerkerspagina vind je een actueel overzicht van ons team. De mensen die hier niet worden genoemd, zijn onze vrijwilligers. Het werk van Alpha Nederland werd in 2021 evenals in eerdere jaren mede door hen uitgevoerd.  

Bekijk onze medewerkers

In 2021 zijn drie nieuwe medewerkers in dienst gekomen 
Marijke Koers, Senior Adviseur Corporate Communicatie (februari) 
Nadine Genuït, Online Marketeer (juli) 
Nienke Burgers, Communicatiemedewerker Alpha Youth en Students (invulling zwangerschapsverlof) Nienke blijft ook in 2022 bij ons in dienst als Corporate Designer. 

“Zo nu en dan keek ik eens nieuwsgierig op de website van Alpha Nederland of er nog een leuke vacature online stond. Op mijn zeventiende raakte ik betrokken bij een Alpha Youth en sindsdien heeft het werk van Alpha Nederland mijn hart. Toen er gezocht werd naar een Online Marketeer kon ik die kans dan ook niet laten liggen. Het is een mooie job om in contact te zijn met en op zoek te gaan naar mensen die enthousiast zijn over ons werk en onze missie.”

Nadine Genuït, Online Marketeer   

Nieuwe afdeling: Corporate Development 
In 2021 hebben we een start gemaakt met de vorming van de nieuwe afdeling Corporate Development. Het is onze wens dat Alpha Nederland meer bekend raakt als expert in missie en evangelisatie. Een mooie opdracht voor deze afdeling. De andere afdelingen binnen Alpha Nederland zijn Back Office, Fondsenwerving, Alpha, Alpha Youth & Students en Marriage en Parenting Courses.   

Kerkleiders ondersteunen en inspireren 
De droom die we voor ogen hebben als Alpha Nederland, is dat in 2036 één miljoen mensen in Nederland het evangelie van Jezus Christus gehoord hebben via Alpha. Om dit bereiken, willen we kerkleiders ondersteunen en inspireren in het denken over missie, gastvrijheid, gebed en relatieondersteuning in de kerk. We hopen zo meer Alpha’s van de grond te krijgen en door coachingstrajecten de kwaliteit en kwantiteit van de huidige cursussen naar een hoger niveau te tillen.   

Om de relatiemanagers meer tijd te geven voor deze coachingstrajecten, is besloten om onze collega Jaïr Sagtröm (voorheen Fondsenwerver) de nieuwe functie van Business Development Manager te geven. In deze functie richt hij zich op de productontwikkeling voor de verschillende cursussen, een taak die voorheen bij de relatiemanagers lag. In zijn nieuwe functie valt Jaïr onder de nieuwe afdeling Corporate Development. 

 

 

Het is een voorrecht om in dit team te mogen werken en mijn bijdrage te mogen leveren. Ik ben een missionair gedreven persoon. De ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en de vernieuwing van de organisatie is voor mij een belangrijke reden om hier te werken. Doordat we in 2016 een droom voor de toekomst van Alpha Nederland hebben geformuleerd, dwingen we onszelf om te blijven vernieuwen. Als we hetzelfde blijven doen als altijd, krijgen we dezelfde resultaten en kunnen we de droom niet waarmaken. Het maakt mij blij om vol enthousiasme nieuwe wegen te bewandelen en creativiteit de ruimte te geven. Dit past ook bij het evangelie van Jezus Christus. Door de tijd heen heeft Gods goede nieuws zijn weg gevonden omdat het relevant blijft als het in aanraking komt met mensen.”

Jaïr Sagström, Business Development Manager 

Jaarcijfers 2021 en begroting 2022

1

Eind 2021 zijn we gezegend met eindejaarsgiften. Deze zullen we in 2022 besteden aan mooie, innovatieve projecten die onze missie ondersteunen.

2

We zijn in afwachting van de afwikkeling van een nalatenschap van € 500.000,-. Bij het maken van de jaarplannen hadden we nog geen zicht op deze nalatenschap. Op dit moment onderzoeken we hoe het geld het beste besteed kan worden.

1

Alpha Prisons heeft vanwege corona stilgelegen in 2021.

2

Door het thuiswerkbeleid vanwege de coronapandemie hebben we nauwelijks gebruik gemaakt van stafvrijwilligers.

3

Online evenementen konden gelukkig wel doorgaan, zoals De Kansen voor de Kerk en de Alpha Nederland Training & Inspiratie Home edition.

4

Hieronder zie je gesplitst uit welke posten dit bedrag is opgebouwd.

5

Dit bedrag hebben we besteed aan de ontwikkeling van de Alpha Youth App.

6

We hebben wat geschoven in het Marriage Course budget, zodat we een extra campagne in het najaar konden houden.

7

Ongeveer 10% van de donaties die we ontvangen van particulieren en bedrijven gaat naar ons Donatiefonds. Hier lees je welke mooie projecten we daarmee in het buitenland kunnen steunen.

1

In 2022 breiden we ons team uit met een digital architect en een corporate designer.

2

Ons team heeft door het thuiswerkbeleid minder naar kantoor gereisd. Ook de buitenlandreizen gingen niet door, zoals de Leadership Conference in Londen.

3

Vanuit ons Donatiefonds hebben we tijd beschikbaar gesteld om andere landen met onze expertise te kunnen helpen.

4

Met de komst van een digital architect in 2022 hopen we een digitale slag te slaan met innovatieve projecten.

5

In 2022 willen we onze websites alphacursus.nl, alphayouth.nl, marriagecourse.nl en premarriagecourse.nl vernieuwen.

Meer weten over onze financiële positie?

Lees dan snel verder!

Financiële positie

Groei 

In 2021 zien we net als het jaar daarvoor een groei in financiële slagkracht. Deze groei geeft ons mogelijkheden om komende jaren te blijven vernieuwen. We zijn al onze donateurs dankbaar voor hun giften en gebed en we zien uit naar alle mogelijkheden die God ons de komende tijd gaat geven om ons land te bereiken. 

 

Droomdragers  

Het ondernemersnetwerk van Alpha groeide in 2021! In een jaar tijd hebben we zeventig nieuwe zakelijke donateurs mogen verwelkomen in ons netwerk. Het aantal Droomdragers is daarmee gegroeid naar 165. Vanuit de nieuwe Droomdragers hebben we 325.000,- aan giften ontvangen. Dit bedrag is inclusief een grote gift van maar liefst 200.000,-. Totaal hebben de Droomdragers met elkaar ruim 580.000,- geschonken aan Alpha Nederland. Dankzij onze Droomdragers kunnen we de Alpha Youth App bekostigen, meer coachtrajecten aanbieden aan kerken en impactvolle campagnes voeren met een groter bereik. Droomdragers: bedankt! 

Het is mijn verlangen dat donateurs vanuit hun hart geven. Elk kwartaal informeren we onze Droomdragers over de voortgang van de droom en delen we inspirerende verhalen. 

Relatiebeheerder Mark de Heer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benefietdiner 

Met dankbaarheid en enthousiasme kijken we terug op het Benefietdiner van 9 november, waarin we het 25-jarig bestaan van Alpha Nederland vierden. De Droomdragers die een tafel boekten kregen de gelegenheid om ook hun netwerk uit te nodigden. Daardoor konden diverse nieuwe relaties ook proeven van de impact van het werk van Alpha Nederland. Naast lekker eten en inspirerende verhalen hebben we ook een schitterende opbrengst mogen realiseren met de veiling: ruim € 50.000,-! We kregen vooraf leuke, afwissende veilingitems aangeboden, van luxe vakantiehuizen en racen op het circuit van Zandvoort, tot gouden voetballen en schilderijen van bekende en minder bekende kunstenaars. Rob van Rossum (entertainer en stadionspeaker bij Ajax) gaf een persoonlijk getuigenis en wist als veilingmeester de items met bevlogenheid en humor aan de man te brengen. Het was een feest!  

Op 8 november 2022 staat er opnieuw een Benefietdiner gepland en willen we samen met onze Droomdragers verder bouwen aan onze droom. 

Nalatenschap

Op 16 september 2021 is Cees van de Kerk overleden. Cees had veel te danken aan Alpha. De cursus had zijn ogen geopend. Daarom liet hij Alpha Nederland opnemen in zijn testament. Cees en Anneke waren vanaf de beginjaren betrokken bij Alpha in hun eigen kerkelijke gemeente. Hieruit is een vriendschappelijke band ontstaan met Alpha Nederland.  

Cees heeft de gezegende leeftijd van 93 jaar mogen bereiken. Zijn vrouw Anneke overleed vijf weken eerder en is 85 jaar geworden. Een deel van hun nalatenschap is bestemd voor het werk van Alpha Nederland. We zullen Cees en Anneke missen en zijn dankbaar voor hun trouwe steun en vriendschap in al die jaren.  

“Ik heb gezien hoe de levens van mensen
om mij heen veranderd zijn door het evangelie
van Jezus Christus te horen op Alpha.”

Cees van de Kerk

Subsidies 

Ook in 2021 is Alpha Nederland financieel ondersteund door een aantal grote en kleinere fondsen. In een aantal gevallen mochten wij de donatie inzetten voor meerdere, zelf te kiezen doeleinden. Bij enkele grote fondsen ontvingen we een donatie op basis van een door ons specifiek ingediend project. We lichten er een subsidie uit: 

Maatschappij van Welstand 
Het fonds Maatschappij van Welstand draagt de projecten van Alpha Nederland al langer een warm hart toe. In 2021 mochten wij € 30.000,- ontvangen voor onze trainings- en toerustingsactiviteiten. Daarnaast ontvingen we een subsidie van € 18.000,- voor het project ‘Impuls aan Brabant’. Dit project ondersteunt protestantse gemeenten in Brabant in hun verlangen om te groeien naar een meer missionaire en gastvrije gemeente. ‘Impuls aan Brabant’ gaat in 2022 van start. Beide projecten hebben een meerjarige looptijd, ook de komende jaren kunnen we rekenen op subsidiering vanuit Maatschappij van Welstand. 

Financiële positie 

In 2021 hebben we € 993.610,- rechtstreeks aan onze doelstelling kunnen uitgeven. Het percentage van de baten dat is besteed aan de doelstelling bedraagt 74,67%. Dit percentage is een fractie hoger dan de 73,49% in 2020.  
 
De behaalde omzet over 2021 is € 1.330.590,-. Per 31 december is de solvabiliteit vastgesteld op 81,0% en de liquiditeit op 5,02. 
 
Het percentage van de baten dat is besteed aan eigen fondsenwerving bedraagt 10,34% in 2021 ten opzichte van 11,90% in 2020. 
 
Risico’s 
De risico’s die Alpha Nederland heeft vastgesteld zijn voornamelijk te onderscheiden in het wegvallen van donateurs. Door met grotere donateurs voor langere termijn afspraken te maken en geen lange termijn kosten te verbinden aan eenmalige giften houden we deze risico’s beperkt. Daarnaast wordt door de versnelde uitbouw van middelgrote donateurs de exposure op een enkele donateur steeds kleiner. 
 
Reserves 
Dankzij een grote gift in het najaar van 2021 konden we de reserves aanvullen in 2021. Deze najaarsgift stelde ons in staat om diverse campagnes en projecten vergoot uit te voeren. Daarnaast konden we een bedrag van € 90.000,- meenemen naar de bestemmingsreserve voor Innovatie. Hierdoor kunnen onze plannen ook in 2022 vergroot tot uitvoering komen. 

In plaats van een onttrekking van € 80.000,- uit de bestemmingsreserve is deze dus uitgebreid met € 80.000,- tot een totaal van € 160.000,-. De continuïteitsreserve is met € 28.532,- toegenomen tot een totaal van €192.801,-. Het voornemen van Alpha Nederland is om, na een gedegen risico-inventarisatie, de continuïteitsreserve te laten oplopen tot maximaal €250.000,-. We gaan hierbij uit van een groei van de reserve met maximaal €25.000,- per jaar, tot ons doel is bereikt.

 

Toezichthoudend orgaan 

De directeur-bestuurder is door de Raad van Toezicht aangesteld en heeft de operationele eindverantwoordelijkheid voor alle activiteiten binnen Alpha Nederland. De Raad van Toezicht (RvT) vergadert vijf keer per jaar. In aanloop naar de RvT-vergaderingen brengt de directeur-bestuurder verslag uit van de afgelopen periode en de financiële en operationele voortgang. Daarnaast zet de directeur-bestuurder de lijnen uit waarlangs de jaarplannen worden opgesteld van de diverse afdelingen binnen Alpha Nederland en verantwoordt deze naar de RvT. 

Leden van de Raad van Toezicht worden benoemd voor periodes van vier jaar. De RvT benoemt zelf nieuw toe te treden leden. Als profielschets wordt het opgestelde profiel RvT gebruikt welke in de reglementen zijn vastgesteld. In diverse reglementen zijn afspraken gemaakt over de omgang met het handelen en de bevoegdheden van de directeur-bestuurder. 

We willen graag delen van wat we zelf hebben ontvangen. Ons donatiefonds is hier een duidelijk voorbeeld van.

Lees meer

Donatiefonds

‘Wij geloven in vrijgevigheid’, is een van de waarden van Alpha Nederland. We willen graag delen van wat we zelf hebben ontvangen. Ons donatiefonds is hier een duidelijk voorbeeld van. Tien procent van de giften die we ontvangen van particulieren en bedrijven gaat naar ons donatiefonds. Dit bestemmen we aan Alpha-organisaties in specifieke landen die onze steun goed kunnen gebruiken en aan projecten in Nederland en daarbuiten die in overeenstemming zijn met de visie, missie en waarden van Alpha Nederland. Met dank aan onze donateurs hebben we in 2021 maar liefst 105.779,- kunnen schenken! We zijn blij en dankbaar dat we met dit bedrag meerdere landen op weg kunnen helpen.  

Hieronder lichten we er een paar landen uit en lees je een verslag van de impact die het donatiefonds heeft in Oostenrijk, Oost-Europa, Israël en de Filipijnen. Geniet mee van wat we dankzij jouw gift mogelijk kunnen maken! 

Oostenrijk 

Alpha Oostenrijk hebben we het prachtige bedrag van € 20.000,- geschonken (€17.500,- in 2020, €2.500,- in 2021). De helft daarvan, € 10.000,-, is besteed aan de aanstelling van een nieuwe directeur. Jakob Gfrerer is een jonge leider met visie. Elke twee weken heeft Jakob een coachinggesprek met zijn mentor Arnoud Drop. Mooi dat we het team naast een financiële bijdrage ook inhoudelijk op weg kunnen helpen! 

Ook hebben we bijgedragen aan de huisvesting. Alpha Oostenrijk was gevestigd in een oud, vervallen pand. Inmiddels zijn ze verhuisd naar een mooie kantoorruimte in het hartje van Salzburg. Het ruime pand biedt voorgangers de mogelijkheid om op adem te komen en elkaar te ontmoeten. De crowdfunding die het team had opgezet om de verhuizing en inrichting te bekostigen hebben we een impuls gegeven met € 3000,-.  

Alpha Oostenrijk heeft daarnaast een eindejaarsgift ontvangen van € 7000,-. Hiermee hebben we hen op weg geholpen om hun eigen fondsenwerving op te zetten, zodat ze in de toekomst financieel op eigen benen kunnen staan. We trekken hierin samen op met Alpha International die, met het aanstellen van een priester, heeft geïnvesteerd in het uitbouwen en professionaliseren van het team. 

Wat een voorrecht om op deze manier bij te dragen aan een nieuw elan voor Alpha Oostenrijk!

Jakob Gfrerer: “De investering in tijd en financiën van Alpha Nederland heeft mij geholpen om op een gezonde manier te groeien in mijn leiderschapsrol. De coachinggesprekken met Arnoud hebben een waardevolle impact op mijn leven. Dankzij de bijdragen uit jullie Donatiefonds konden we in 2021: 

 • honderd kerken inspireren om met elkaar 213 Alpha’s te runnen 
 • drie strategische kerken vragen om als ambassadeur Alpha te promoten bij andere kerken 
 • het aantal stafmedewerkers verdubbelen 
 • groeien in leiderschap en in onze vaardigheden 
 • het nieuwe National Alpha Office in Oostenrijk inrichten 

Bedankt dat je dit mogelijk hebt gemaakt!” 

Oost-Europa 

Ook Alpha Litouwen helpen we met de wederopbouw van het kantoor. Relatiemanager Dorine Sommer coacht zuster Celina Galinyte, een Litouwse non en directeur van Alpha Litouwen. Inmiddels is de structuur van de organisatie verbeterd en is het team uitgebreid met een medewerker backoffice en een medewerker fondsenwerving.  

Deze constructie (de combinatie van financieel bijdragen aan de opstartfase en tegelijkertijd inhoudelijk coachen) passen we naast Alpha Litouwen ook in andere Oost-Europese landen toe, zoals Alpha Roemenië en Alpha Hongarije. Het doel is niet om andere landen afhankelijk te maken van investering vanuit Alpha Nederland, maar hen op weg te helpen zodat ze zelfvoorzienend worden.  

Israël 

De Alpha Youth Series en de Alpha film Series (de video’s die Alpha-deelnemers bekijken) zijn al in veel talen beschikbaar. Mede dankzij een bijdrage van ruim € 14.000,- uit het Donatiefonds aan Alpha Israël zijn de Film Series inmiddels ook in het Hebreeuws beschikbaar! Ook Alpha International droeg hieraan bij met een gift van € 12.500,-. 

De video’s hebben we laten vertalen en ondertitelen door Hebreeuwstalige mensen uit Nederland. Nu de Israëlische Alpha-deelnemers de video’s in het Engels kunnen horen en in het Hebreeuws lezen, sluit de boodschap veel beter aan. Mooi dat de Israëlische gemeenschappen hun deelnemers nu in hun eigen taal en cultuur kunnen bereiken!  

Daarnaast hebben we Karen Sagström aangesteld als interim coördinator voor Alpha Israël. Karen heeft vijftien jaar in Israël gewoond en heeft er veel belangrijke en strategische contacten met voorgangers en organisaties.  

Karen: “Als interim coördinator neem ik een verkennende rol op me. Ik ga mensen opleiden en met elkaar verbinden. Het doel is dat er lokaal iemand zal opstaan om de kar te gaan trekken voor Alpha Israël. In dit proces trekken we nauw op met Alpha International, zodat het geborgd is. De situatie in Israël is best ingewikkeld, politiek gezien, maar ook op het gebied van religie. Eenheid is een belangrijke waarde van Alpha. Het is ons verlangen dat de uitbreiding van Alpha in Israël verbindend zal werken en zal bijdragen aan de onderlinge eenheid tussen geloofsgemeenschappen. We hopen en bidden dat dit voor Israël verschil gaat maken.” 

Filipijnen 

Een ander mooi voorbeeld dat we graag voor je uitlichten is de bijzondere start van Alpha op de Filipijnen. Mede mogelijk gemaakt door onze donateurs! De jonge missionaris Jayson Vergara uit de Filipijnen is als pionier gestart met het geven van Alpha in de bergen van Cebu. Jayson loopt soms wel twee uur van dorp naar dorp, met maar één doel: Jezus bij de mensen brengen. Het aantal nieuwe Alpha-groepen groeit enorm. Vanuit het donatiefonds hebben we eenmalig € 2500,- geschonken om zijn missie te financieren. Het bedrag wordt besteed aan transportkosten, de aanschaf van materialen en het geven van maaltijden aan de Alpha Youth-deelnemers. Vanuit Alpha Maleisië wordt Jayson gecoacht.  

Er is ook een prachtige video van Jayson en zijn werk gemaakt.

Bekijk video

“We deden Alpha onder de mangoboom” 

Jayson

Tip: in ons jubileummagazine Alpha Life kun je het indrukwekkende verhaal van Jayson uit de Filipijnen lezen.  

Bekijk het magazine

Vooruitblik 2022

We kijken terug op een enerverend 2021 en we kijken vooruit naar de mooie uitdagingen die voor ons liggen. We verlangen om vol van Gods Geest de toekomst in te gaan. We hopen dat we kerken kunnen inspireren om een open, gastvrije cultuur te creëren waar eerlijke gesprekken worden gevoerd en waar gebed en de Heilige Geest de basis zijn. Hieronder vind je een aantal plannen en ideeën die wij hebben voor het werk van Alpha Nederland in 2022 en verder.

Het eerste seizoen van de podcast ‘De Kansen voor de Kerk’ loopt zo goed dat we een tweede seizoen gaan opnemen. Ook het ontwikkelen van een online platform voor De Kansen voor de Kerk staat op de planning. Hierop willen we inspiratie bieden aan kerkleiders via blogs, achtergrondartikelen en podcasts.

In februari starten we Project Mystery Guest waarin kerken en parochies hun mate van gastvrijheid kunnen testen.

Meld jouw eigen kerk of parochie aan

In maart/april 2022 staat de nieuwe Alpha campagne ‘Schuif aan’ gepland. We werken samen met The Passion (een programma van KRO-NCRV) en stimuleren kerken hun deuren te openen, mensen uit te nodigen om The Passion te komen kijken en hen uit te nodigen voor een Alpha.

In november organiseren we opnieuw een benefietdiner. Mark de Heer, relatiebeheerder Alpha Nederland: “We willen graag ons netwerk van donateurs en droomdragers uitbreiden en verwachten in 2022 nieuwe zakelijke donateurs. We willen deze mensen persoonlijk ontmoeten en verwelkomen in ons netwerk met een gezellige bijeenkomst, lekker eten en het delen van bijzondere verhalen uit ons werk.”

Meer over droomdragers

En verder…

 • We zijn van plan een nieuw project te lanceren, het Alpha Thuisrestaurant, waarin mensen een diner kunnen hosten om geld in te zamelen voor het werk van Alpha Nederland.
 • Na de lancering van de Alpha Youth-app willen we deze app en de ervaringen die we hiermee hebben opgedaan, gebruiken voor de ontwikkeling van een Alpha-app die werkt voor alle cursussen.
 • In 2022 hopen we de afdeling Corporate Development uit te breiden met een digital architect. Hij neemt onder andere de vernieuwing van het Church Engament Platform op zich, een platform waar kerken zich met ons kunnen verbinden en materialen kunnen vinden.
 • In 2022 vernieuwen we de productwebsites alphacursus.nl, premarriagecourse.nl, parentingcourse.nl, alphayouth.nl en marriagecourse.nl.
 • Voor kerken die ons nog niet (goed) kennen hebben we de quiz ‘Welke cursus past bij jou en jouw kerk?’ gemaakt. Via deze leuke quiz ontdekken mensen of de Prayer Course, Alpha of misschien wel de Marriage Course iets voor hen is. Kerken krijgen bovendien tips over hoe ze van start kunnen gaan met een cursus. 
 • Het is ons verlangen om Alpha ook aan te bieden aan migranten. Het komende jaar willen we hiervoor de mogelijkheden in kaart brengen. 
 • De eventuele verhuizing naar een nieuw pand op hetzelfde terrein krijgt steeds meer vorm. We hopen in 2022 groen licht te krijgen voor de verbouwplannen. 

We verlangen om vol van Gods Geest de toekomst in te gaan!

Colofon 

Stichting Alpha Nederland staat sinds 1 januari 2008 bij de Belastingdienst geregistreerd als ANBI. 

Stichting Alpha Nederland
Adres | Hoofdstraat 51A, 3971 KB Driebergen.
Telefoonnummer |  0343 – 74 50 70
E-mailadres |  info@alphanederland.org 
Website | alphanederland.org 

KvK | 32085192 
RSIN | 810399295
IBAN | NL07RABO0372969585 

‘In 2036 hebben één miljoen mensen in Nederland het evangelie van Jezus Christus gehoord via Alpha.’

Bouw je mee aan onze droom?

Doneer nu